Pozovite svoje “neprijatelje” na kafu

Danas vam nećemo pričati o ostvarenju cilja koji imate, već o svim onim otporima na koje naiđete kad krenete na put ka cilju. Kako da im se sa radošću posvetite, kako da vam oni postanu izvor snage i energije i vaši prijatelji.

Korak 1: Potražite sve svoje neprijatelje 

Strah od sanjanja: Odlaganja

Stare navike i negativna iskustva iz prošlosti kažu: samo još da mi deca pođu u školu, od sutra ostavljam pušenje, samo još da se sredi odnos sa mojim mužem, samo da mi prođe ovaj projekat na poslu pa počinjem da vežbam, čim prođu sve slave počinjem dijetu… teachers-913649_1920Vidiš kakvo je vreme. Ponovo ću se razočarati, sto puta sam probala i nisam uspela. Koji sam ja gubitnik. Zamisli koliko puta dosad nisam uspeo. I šta se sad promenilo pa ću uspeti.

Strah od uspeha i neuspeha: Negativna uverenja

Uverenja koja smo nasledili od roditelja, zemljaka, kažu da ako uspemo, nešto ružno će da nam se desi, a ako ne uspemo, svi će da nam se smeju. Nemoj da se ističeš, dobićeš po glavi. Nemoj da budeš loš, dobićeš po turu. Neko poput mene nikad ne bi mogao da ostvari jer sam: suviše vedar, mračan, predebeo, premršav, siromašan, neobrazovan, obrazovan… Nisam sposoban. A ako sam sposoban, svojim uspehom ću da lošima privučem pažnju, pa će da mi naude.

Strah od uznemiravanja ljudi:Opravdanja

Ako budem više vremena posvetila sebi, trpeće muž, deca, kuća, roditelji, prijatelji, biću neodgovorna prema njima. Ako budem unapredila posao, neću uopšte imati vremena za decu. Suprug  me ne poodržava. Nije to moja greška.

Strah od konflikta: Upravljanje prioritetima

Nemam kad za vežbe, moram da spremim ručak. Imam puno posla, nemam kad za meditacije i coaching. Ako sad počnem dijetu, moram sebi da spremam hranu, a nemam kad. Ako ostavim pušenje danas, biću nervozan, a važan projekat mi počinje. A i ugojiću se. Nemam kad da razmišljam i da se posvetim svojim ciljevima, prete otkazom na poslu, moram više da se dokazujem…

Korak 2: Pozovite svoje neprijatelje na kafu. Ako ne možeš da ih pobediš, a ti im se pridruži

coffee-cup-colorTamo gde ti je pažnja, tamo je energija. Ako ste usmereni na rešavanje problema (otpora, prepreke), njemu dodajete još energije. Međutim, ako POGLEDATE svoje strahove, svoje tamne mrlje, i pitate ih koja im je korisna (dobra) namera bila dosada, da postoje u Vama, pronaći ćete razloge njihovog postojanja u Vama. Porazgovarajte sa svojim otporima. I prihvatite ih kao svoju snagu, oni gube značenje koje su dotad imali, a Vaša snaga i pažnja biva preusemerena ka cilju.

Uzmite veliki list papira i podelite ga u tri kolone: OTPOR-KORISNA NAMERA OTPORA-NOVA KORISNA ZAMENA. Zapišite sve ono što Vas sprečava da već danas imate ono što želite. Neka lista (jedan ispod drugog) sadrži sve strahove, sva negativna uverenja, sve razloge za odlaganje i sva opravdanja, koja su Vas do sada sprečila da počnete ostvarivanje ili da završite ono što ste započeli. Budite iskreni prema sebi.

Odaću Vam malu tajnu: Najveći procenat svih naših otpora su tu, u našem telu i u našem umu da nas štite, i da nas nečemu nauče! Da, da. I kad shvatimo da su sve naše prepreke u stvari naši Zaštitnici i  Učitelji, počnemo  da ih volimo. I onda lako nađemo  nešto drugo što će nas takođe štititi, ali će biti i naš podsticaj i snaga na putu ostvarenja cilja.

Korak 3: Pretvorite ih u svoje  prijatelje.

arrow-1538695_1920.pngZa svaki od otpora sa liste, pronađite drugu korisnu zamenu. Otporu i njegovoj zameni nađite po jedan simbol. Jedan simbol zamislite da ste stavili na svoj levi dlan, drugi simbol na desni. Neka svaki od njih kaže ovo drugom koja korisna svojstva ima koja može da daonom drugom. Neka međusobno razmene bar po 3 svojstva. I onda sjedinite dlanove, I oba simbola zamislite kako stavljate u svoje srce, da budu Vaša snaga i izvor energije. Izgovorite: HVALA što si me štitio. Sad si u mom srcu, kao moja snaga i zaštita. Osetite kako se oba rastvaraju u Vašem srcu i osnažuju Vas.

To uradite za svaki otpor sa spiska. Za svaku svoju želju (idite jednu po jednu želju na dan), posvetite ovoj vežbi pola sata.

 Primer:

Strah od uspeha: Ako uspem u poslu, mnogo vremena ću provoditi na poslu i neću imati dovoljno vremena da se posvetim svojoj deci.

Korisna namera neostvarenja projekta novog posla: da zaštiti Vaš identitet posvećene majke.

Čemu Vas uči: da nađete način kako da prerasporedite svoje vreme za nov posao i za decu.

Nova korisna zamena: Kad radim posao koji volim i želim, imam više energije  i motivacije.  Nalazim načine (više prihoda, nove prijatelje, nova znanja) da sve svoje ostale obaveze delegiram, a slobodno vreme koje mi preostane iskoristim da kvalitetno provedem sa svojom decom (razgovor, šetnja, izlet, godišnji odmor).

Simbol straha od uspeha: zgužvan mokar sunđer (ili zgrčeni želudac, ili doterana lutka sa podočnjacima)

Simbol korisne zamene: knjiga sa puno slika (ili nasmejana golubica ili Babuškice-majka sa decom).

I tako, slika vas radosnih kad ste postigli željeno, je vaša pokretačka snaga. Iz te radosti, pogledajte svoje otpore i pretvorite ih u prijatelje. I onda krenite u akciju ispunjenja svog cilja.

SREĆNO!

Sneža, Lola i Sneža

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s