Radost života

friends-1

“Radost je izbor, ne rezultat. Ništa vas ne može učiniti srećnim i radosnim dok vi ne izaberete da budete srećni I radosni. Nijedna osoba ne može da vas učini radosnim dok vi ne odlučite da budete radosni. Vaša radost neće doći ka vama. Ona jedino može da izađe iz vas.” – Ralph Marston

U prirodi ljudskog uma je da se usmerava na ono što nemamo, tj  na neostvarene želje. Sve ono što imamo nam se podrazumeva i nekako smo ravnodušni ka onom što imamo. I kad nešto dobijemo teškom mukom, posle nekog vremena nam postane obično, kao da izgustiramo. I to je tako. To je ljudski um. Džaba što toliko puta čujemo: “Neko bi na tvom mestu bio presrećan da ima ono što ti imaš”.

Jedna od najvećih kletvi ljudskog roda je “Da Bog da imao pa nemao”, jer tek onda kad nešto izgubimo (zdravlje, novac, posao, partnera, vitkoću, vitalnost, mladost), shvatimo koliko je veliko to što smo imali.

I tako dolazimo do Zahvalnosti, koju smo toliko puta izgovorili i pomislili, ali tek kad osetimo nemanje, SRCEM postanemo zahvalni za ono što imamo.

Osetite zahvalnost kroz LJUBAV, LAKOĆU, LEPOTU, ZADOVOLJSTVO prema svemu što imate. Osetite RADOST IMANJA svega onog što imate.

Napišite sve ono što imate već, i na čemu ste zahvalni (život, telo, lepota, zdravlje, vazduh, voda, struja, Sunce i Mesec, hrana, piće, odeća, obuća, krov nad glavom, roditelji, partner, deca, posao, plata ili bilo koji izvor prihoda, prijatelji, škola koju ste završili, sloboda, stvari koje posedujete i volite, svi uspesi koje ste postigli, znanja i veštine i iskustvo koje imate).

Sad kad znate šta imate i na čemu ste zahvalni, postavite sebi pitanje:

  • šta je to što JA želim?
  • šta ovom odlukom hoću da postignem?
  • koji je cilj ove moje namere?

I onda vidite sliku gde ste OSTVARILI (želju, nameru, odluku). Kad se to dešava (zadajte sebi datum)? Gde se nalazite u trenutku ostvarenja? S kim ste u toj slici? Šta vidite, čujete, osećate? Da li je radost tolika u trenutku ostvarenja, da će ta radost biti motiv da prevaziđete sve prepreke i izdržite sva otežanja i iskušenja duž puta? Jer ako radost nije velika, odustaćete pri prvoj prepreci…

Samo RADOST može da vas dovede do cilja koji ste zacrtali.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s